----
← Terug naar overzicht

Tijd voor nieuwe ramen en deuren? Dit zijn de belangrijkste designtrends in 2024

13.12.2000

Ramen en deuren zijn de belangrijkste visuele elementen van een woning en ze bepalen in grote mate het uitzicht van je huis. Het gevoel dat je krijgt bij een huis, zowel binnen als buiten, wordt in grote mate bepaald door de ramen. Sta je op het punt om te verbouwen of je oude ramen te vervangen door nieuwe, kijk dan niet enkel naar energie-efficiëntie en gebruiksgemak, maar zorg ervoor dat je een designstijl kiest die bij jezelf en je woning past.

 

Om je te helpen de juiste keuze te maken, leiden we je graag rond in de voortdurend evoluerende wereld van ramen en deuren. Een wereld waar esthetiek, duurzaamheid en functionaliteit hand in hand gaan en waar designs almaar slimmer, innovatiever en eleganter worden. Benieuwd welke designtrends de komende jaren zullen bepalen? We zetten ze even voor je op een rij.

 

Trend 1: Profielen zijn passé

De minimalistische trend die de laatste jaren aan de oppervlakte kwam, wordt de komende jaren nog doorgetrokken. Anno 2024 geldt: hoe minder het raamprofiel zichtbaar is, hoe beter. Begrijpelijk, want minder profiel betekent meer glas. En meer glas staat gelijk met meer licht én meer connectie met de buitenwereld. Hoewel profielen aanwezig blijven, worden ze in de toekomst almaar vaker weggewerkt in vloeren, plafonds of muren. Zo worden buiten en binnen op een stijlvolle en aantrekkelijke manier met elkaar versmolten. Laat in 2024 het zonlicht optimaal binnenvallen en geniet meer dan ooit van die rustgevende blik op de tuin.

Goed om te weten: verdoken raamprofielen hebben een moderne look en passen bij vrijwel alle hedendaagse architectuurstijlen. Ze zijn beschikbaar in heel wat groottes en vormen en worden telkens op maat gemaakt. Zelfs grote schuifpuien kunnen boven en onder ingewerkt worden, zodat enkel een dun verticaal profiel zichtbaar blijft.

 

Trend 2: steellook-aluminimumramen

Wie houdt van een landelijke stijl, koos in het verleden vaak voor de typische stalen ramen met klassieke kruishoutverdelingen. Tegenwoordig wordt in pastorijwoningen en hoevewoningen, maar ook in oude industriële gebouwen en lofts, steeds vaker gekozen voor aluminiumramen die eruit zien als stalen profielen. De zogenaamde steellook-ramen zijn net zoals hun smeedijzeren tegenhangers ultraslank en sterk, maar ze hebben een betere isolatiewaarde. Doordat de productie minder arbeidsintensief is, zijn ze bovendien een pak minder duur. Het overwegen waard dus, als je voor een tijdloze eye-catcher wil gaan.


Onze aluminiumramen in steellook zijn overigens uiterst inbraakveilig, onderhoudsvriendelijk en beschikbaar in allerlei afwerkingen en kleuren.

 

Trend 3: opkomst van geanodiseerde look

Anodiseren is een elektrochemisch proces dat gebruikt wordt om aluminium een slijtvaste, beschermende laag te geven tegen onder andere regen, zonlicht en wind. Het anodisatieproces maakt het mogelijk om het aluminium ook een bepaalde kleur mee te geven (goud, brons, champagne, zwart)  terwijl de aluminiumuitstraling behouden blijft. Heel mooi en extra duurzaam, maar niet goedkoop. Anodiseren is een complex, tijdrovend en duur procedé, waardoor deze look niet voor iedereen weggelegd is.

 

De look van geanodiseerd aluminium wordt almaar populairder. Sinds een tweetal jaren merken we dat architecten geanodiseerd aluminium steeds vaker gebruiken om hun projecten een luxueuze en exclusieve touch te geven. Geïnspireerd door de aantrekkelijke ontwerpen van die architecten, informeren meer en meer particulieren naar de pure, natuurlijke  aluminiumlook, maar die valt vaak erg duur uit.


Vooral wanneer je de kleur van krukken, scharnieren en roosters 100 % op het elegante en stijlvolle geanodiseerde profiel wil afstemmen, loopt de prijs al snel op. Het chemisch bad dat nodig is om het proces in gang te zetten, kan immers niet gebruikt worden voor kleinere toepassingen, waardoor bijvoorbeeld krukken in het verleden vaak een andere kleur kregen dan het bijbehorende raam- of deurprofiel.

 

Gelukkig staat de tijd niet stil en worden technieken almaar beter en innovatiever. Om in te spelen op de toenemende vraag van architecten en particulieren naar de elegante geanodiseerde look, hebben fabrikanten van poederlak de afgelopen jaren uitstekende imitaties ontwikkeld. Lakwerk waarvan je het verschil met het echte geanodiseerde aluminium nauwelijks ziet, maar het wel voelt in je portemonnee. Bovendien heb je met deze ‘geanodiseerde poederlak’ veel minder restricties: zo ben je niet gebonden aan een beperkt kleurengamma en kan je zonder problemen deurkrukken en roosters in dezelfde kleur zetten.

 

Trend 4: fijnstructuur decorfolie

Hoewel poederlak aanzienlijk goedkoper is dan geanodiseerd aluminium, blijft het een relatief dure keuze. Wie houdt van het luxueuze en elegante design van aluminium structuurlak, maar tegengehouden wordt door de prijs, heeft anno 2024 een duurzaam, krasbestendig en goedkoper alternatief: decorfolie op PVC.

 

Decorfolies zijn al lang niet meer wat ze vroeger waren. Tegenwoordig wordt de folie in een gecontroleerd proces met grote machines op de profielen aangebracht en zijn ze duurzamer en weerbestendiger dan ooit. Initieel bestond er alleen een generfde decorfolie, die de structuur van hout benadert, maar ondertussen zijn er heel wat andere structuren ontwikkeld, zoals geverfde houtstructuur en gladde folie. Sinds augustus 2023 hebben we bij Luckx Ramen en Deuren ook een specifieke decorfolie voor kunststofprofielen: fijnstructuur. Deze folie bestaat uit een UV-bestendig en krasvast acrylaat, dat met zijn gestructureerde, matte oppervlak de uitstraling van gepoedercoat en geanodiseerd aluminium benadert. Behalve gunstiger in prijs dan de duurdere aluminiumvarianten is deze decorfolie ook vuilafstotend. Je ziet er dus veel minder snel vlekken of vuile vingers op.

 

De decorfolie met fijnstructuur is ideaal voor moderne woningen en past bijvoorbeeld perfect in een trendy industriële look. Niet verwonderlijk dus dat ook deze look volgens ons helemaal zal doorbreken.

Luckx: de ideale gids in de wereld van ramen en deuren

Al meer dan 50 jaar maken we bij Luckx kwaliteitsvolle ramen en deuren. Van een ambitieuze eenmanszaak in 1965 zijn we uitgegroeid tot een topspeler op de Belgische markt, met meer dan 100 ervaren werknemers. Dag in dag uit bedenken we innovatieve en  trendy oplossingen op maat van onze klanten. Daarom houden we voortdurend de vinger aan de pols van wat er leeft in de wereld van ramen en deuren. Want zo kunnen we je te allen tijde glashelder adviseren.

Vraag hier jouw offerte aan

Op maat van uw profiel

{{ Session::put('ss_popup', true) }}