----
← Terug naar overzicht

Zo krijg je jouw ramen en deuren weer helemaal schoon!

30.05.2023

Zeg eens eerlijk, hoe vaak geef jij de ramen en deuren van je huis een wasbeurt? Te weinig, waarschijnlijk, net zoals wij. We snappen het wel, niemand kijkt er naar uit, maar het moet nu eenmaal af en toe gebeuren. De oplossing? Hou je aan deze superhandige en poepsimpele schoonmaaktips en voor je ’t weet ben je weer met andere en leukere dingen bezig. Succes!

Stap 1: een goede voorbereiding is het halve werk.

Toegegeven, het is misschien niet helemaal waar, maar belangrijk is het wel: wie goed voorbereid aan de slag gaat, is ongetwijfeld sneller klaar. Zorg er dus voor dat je al je materiaal bij de hand hebt, zodat je niet voortdurend heen en weer moet lopen terwijl je bezig bent.

 

Wat heb je nodig?

 1. Lauw water
 2. Emmer
 3. Zachte spons
 4. Droge doek
 5. Trekker
 6. pH-neutraal schoonmaakproduct
 7. Gepelde ui
 8. Een halfuurtje tijd

 

Wat heb je NIET nodig?

 1. Te warm water
 2. Schuurproducten
 3. Oplosmiddel zoals aceton of wasbenzine
 4. Azijn
 5. Alkalische producten zoals ammoniak of soda
 6. Hogedrukreiniger

 

Stap 2: poetsen maar!

Heb je alle benodigdheden verzameld, dan is het tijd om erin te vliegen. Al neem je dat maar beter niet te letterlijk. Denk tijdens het poetsen altijd aan je eigen veiligheid. Wees voorzichtig, vooral wanneer je ramen op hoogte aanpakt. Gebruik je een trapladdertje, zorg ervoor dat het stabiel staat. En ga niet als een halve Tarzan uit je slaapkamerraam hangen om dat uiterste hoekje droog te vegen. Gebruik dan liever een aftrekker met een lange stok.

 

Ramen en deuren schoonmaken is eigenlijk helemaal niet zo moeilijk en komt in grote lijnen hierop neer: soppen met een zachte spons, spoelen met zuiver water en drogen.

 

En als je deze paar handige tips volgt, dan kijk je binnen de kortste keren weer door een blinkend raam naar buiten:

 

 1. Maak het jezelf gemakkelijk en werk altijd van boven naar onder. Zo vermijd je dubbel werk.
 2. Gebruik lauw water en geen te warm water. Dat kan vooral in de winter, wanneer de ramen heel koud zijn, nefast zijn voor je ramen.
 3. Was je ramen niet op een warme, zonnige dag. Dan drogen ze sneller en is de kans op strepen groter. Zelfs het risico om krassen te maken is groter. Doe het bij voorkeur op een bewolkte dag, dan is het resultaat des te mooier.
 4. Poets niet enkel het glas, maar het hele raam. Dat betekent: ook het schrijnwerk en de bewegende onderdelen. Maak de drainagegaten vrij voor een goede waterafvoer en smeer scharnierpunten waar nodig. Zo voorkom je eventuele problemen in de toekomst. Meer informatie over het onderhoud van het schrijnwerk vind je in onze onderhoudsvoorschriften en garantievoorwaarden.
 5. Wil je strepen vermijden? Zorg ervoor dat je niet te veel schoonmaakmiddel gebruikt en voeg een gesneden rauwe ajuin toe aan je sopje. Klinkt misschien raar, maar het werkt echt. Wat ook goed werkt: een druppel glansspoelmiddel in je sopje. Zo blinken je ramen weer als nieuw.
 6. Ook belangrijk: maak je ramen na het spoelen helemaal droog met een trekker of een propere, droge doek. Gebruik bijvoorbeeld een oud t-shirt, dat absorbeert heel goed en laat geen pluisjes na.

 

Hoe vaak moet je ramen en deuren wassen? 

Goed nieuws. Door de band genomen is twee à drie keer per jaar voldoende, maar elke situatie is anders. Sommige ramen krijgen het harder te verduren en worden sneller vuil. Wie langs een drukke weg woont of in de buurt van de zee, zal de ramen wat vaker moeten lappen dan wie in een rustige, landelijke omgeving woont.

 

Ook de functie van het raam zelf kan een rol spelen: het kleine kelderraam schreeuwt misschien iets minder vaak om een poetsbeurt dan het etalageraam van een winkel op de Antwerpse Meir.


Is er een speciale behandeling nodig voor ramen in hout, aluminium of pvc?

Aluminium of pvc-ramen zijn heel eenvoudig in onderhoud en vragen weinig tot geen speciale behandeling. Omdat ze kleurvast zijn en niet rotten of roesten, kan je ze heel eenvoudig – net als het glaswerk – met een sopje reinigen. Wel een goed idee is om ze één keer per jaar te behandelen met een conserveringsproduct. Zo geef je het hoogkwalitatieve schrijnwerk een extra bescherming tegen veroudering, vervuiling en UV-verkleuring door de zon. Kom gerust langs in één van onze showrooms te Aalst of Tubize en neem een busje van dit wondermiddel mee naar huis.

 

Houten ramen, daarentegen, vragen iets meer onderhoud. Naast de regelmatige poetsbeurt met water en zeep moet je ze af en toe opnieuw schuren, beitsen, vernissen en/of lakken.

 

Merk je tijdens het poetsen dat je ramen aan vernieuwing toe zijn? Neem dan vrijblijvend contact op met de ervaren specialisten van Luckx Ramen & Deuren. Samen zoeken we naar de beste en meest kostenefficiënte oplossing voor jouw situatie.

 

Op maat van uw profiel

{{ Session::put('ss_popup', true) }}