----
← Terug naar overzicht

Luckx helpt je uit de nood bij het faillissement van een andere leverancier van ramen en deuren

18.11.2022

Geen nood, als gezond en groeiend familiebedrijf is Luckx nog steeds jouw trouwe partner. Maar niet elke leverancier heeft dat geluk... Wat als er geruchten zijn rond een nakend faillissement van je ramen en deuren leverancier? Of erger, wat als je te weten komt dat het faillissement effectief aangevraagd is? Je bestelling is geplaatst en je betaalde zelfs al een voorschot. Zal de plaatsing nog doorgaan? Heeft de gebeurtenis effect op de levertermijn? Moet je op zoek naar een nieuwe leverancier? Het is heel normaal dat je je deze vervelende vragen stelt. Een faillissement brengt altijd heel wat onduidelijkheid met zich mee. Ontdek welke stappen je zelf kan zetten om af te rekenen met deze onrust.

 

1. Wacht niet tot je op de hoogte gebracht wordt van het faillissement

Als er sprake is van een faillissement zal een rechter steeds een curator aanstellen. Deze persoon staat vanaf dat moment in voor het beheer van de schulden en bezittingen van het bedrijf dat failliet wordt verklaard. Jammer genoeg kan je er niet op rekenen dat de curator je zelf op de hoogte zal brengen van de situatie. Meestal is de administratie te chaotisch waardoor een nette klantenlijst met openstaande bestellingen moeilijk te vinden is. 

 

Merk je dat jouw leverancier niet meer bereikbaar is, steeds gesloten is, leveringen blijft uitstellen? Hoor je geruchten over een nakend faillissement of WCO (wet op de continuïteit van de onderneming)? Consulteer dan zelf de Kruispuntbank Ondernemingen (zoek KBO Public Search) of de onlineversie van het Belgisch Staatsblad (www.ejustice.just.fgov.be). 

 

2. Neem contact op met de curator

Een curator zal in de meeste gevallen het bedrijf zelf niet in werking houden en zal er dus niet voor kunnen zorgen dat orders nog afgewerkt worden. Zijn of haar taak bestaat niet uit het behartigen van de belangen van de klant. Tenzij je het geluk hebt dat je bestelling net klaar stond in het atelier voor levering, kan je er dus niet op rekenen dat je je bestelde ramen of deuren nog zal zien. 

 

Om zeker te zijn dat je geen dubbele levering zal ontvangen, is het een goed idee om contact te nemen met de curator alvorens over te gaan tot een nieuwe bestelling bij een andere leverancier. Via Regsol, het Centraal Register Solvabiliteit, kan je een curator meer duidelijkheid vragen rond je bestelling. Indien deze persoon aangeeft dat er niet meer tot levering overgegaan kan worden, vraag hem of haar hier dan een schriftelijke bevestiging van. 

 

3. Vraag een terugbetaling van je voorschot

Als je al een voorschot had betaald en je wil dat geld terugzien, moet je een schuldvordering indienen via Regsol. Dit moet binnen het jaar na de datum van het faillissementsverklarend vonnis gebeuren. Je komt dan als schuldeiser zonder voorrecht achteraan de rij te staan. De fiscus, RSZ en banken met een hypotheeklening krijgen steeds voorrang. Het maakt dus niet uit of je als eerste of laatste aangifte doet. 

 

4. Leg jouw situatie voor aan een nieuwe leverancier

Eens je dit stadium bereikt hebt, heb je al heel wat woelige watertjes doorzwommen. Nu is het tijd om je volledig te laten ontzorgen. Neem een nieuwe ramen en deuren leverancier onder de arm om jouw project tot in de puntjes af te werken. 

 

Ons team van meer dan 100 experten behandelt klantgerichtheid al 57 jaar als hoogste prioriteit. Ook wanneer een klant afkomstig is van een vervelende situatie bij een 'concurrent'. Luckx is dan ook op maat van jouw uniek profiel. Ons team zal je zo goed mogelijk helpen om jouw project op schema te houden. Wij hebben de productie van ramen en deuren in aluminium en PVC in eigen beheer. Daardoor hebben we de levertermijnen en kosten tot op vergaande niveau onder controle. Zo kunnen we na bestelling binnen de 5 weken overgaan tot levering*. 

 

Laat je uit de nood helpen door onze experts, wij helpen je graag verder. 

 

 

* Deze levertermijn geldt voor witte PVC ramen en kan afwijken wanneer voor andere materialen en uitvoeringen gekozen wordt. 

Op maat van uw profiel

{{ Session::put('ss_popup', true) }}