----
← Terug naar overzicht

Energiekosten drukken? Investeer eerst in je ramen en deuren.

08.11.2022

Voor wie de afgelopen jaren al heeft geïnvesteerd in isolerende maatregelen, zijn zonnepanelen de logische volgende stap. Voor wie dat nog niet heeft gedaan, zijn er betere investeringen. Denk er maar eens over na: het heeft toch geen zin om te investeren in groenere energie als je je opgewekte energie bij wijze van spreken via een open deur laat ontsnappen? Bovendien verwarmen 7 op de 10 gezinnen in Vlaanderen hun huis met gas, en niet elektrisch. Logischer is dus om eerst je energieverbruik te verminderen alvorens je het groener maakt.

 

“Als je 25m2 ramen met enkel glas laat vervangen door hedendaags hoogrendementsglas, dan levert dat jaarlijks een energiewinst op van 5812 kWh, het equivalent van 18 zonnepanelen.”

 

Kostenbesparing van honderden euro’s

 

Wist je bijvoorbeeld dat slecht geïsoleerde ramen in je huis een grote bron voor energieverlies zijn? Heeft jouw woning nog oude ramen met enkel glas, dan verlies je via die weg namelijk zo’n 15% energie. Wil je ’t in de winter lekker warm houden in huis, dan moet je dus zo’n 15% meer stoken. Best veel, vind je niet?


In absolute cijfers is het verschil zelfs nog indrukwekkender. Stel dat je 25m 2 ramen met enkel glas laat vervangen door onze hedendaagse ramen met superisolerend hoogrendementsglas. Dat isoleert 4 tot 5 keer beter en levert volgens de besparingscalculator van Fluvius een jaarlijkse energiewinst op van 5812 kWh. Dat is grosso modo het equivalent van wat 18 zonnepanelen jaarlijks produceren aan energie.


Kijken we enkel naar de energierekening, dan zorgt de renovatie van je ramen op deze manier voor een vermindering van het warmteverlies met 80% en een jaarlijkse kostenbesparing van ongeveer 910 euro. Bovendien kan je momenteel nog steeds rekenen op een premie van de overheid als je investeert in hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,0 W/m 2 K.


Investering in woonkwaliteit en comfort

 

“Doordat de isolatiewaarden van ramen de afgelopen jaren zodanig gestegen zijn, is het nu het uitgelezen moment om de investering te overwegen”, aldus Jens Plantefève, general manager van Luckx. “Als je in het huidige klimaat voor dergelijke enorme besparingen kan zorgen, dan mag je ’t eigenlijk niet laten. Bovendien mag je niet vergeten dat investeren in nieuwe ramen niet enkel een kwestie is van kostenbesparing. Het is ook een investering in je eigen woon- en leefcomfort. Wist je trouwens dat een goed geïsoleerd huis gemiddeld 15% meer waard is dan hetzelfde huis zonder oog voor isolatie?”

Ga in de winter maar eens naast een venster met enkele beglazing zitten en je begrijpt meteen wat hij bedoelt. Hoe hard je je woning ook verwarmt, die koude tocht krijg je niet weg. Meer nog, behalve voor een onaangenaam binnenklimaat zorgt de tocht ook voor condens op de ramen. Die condens doet schimmels ontstaan, laat rubbers en dichtingen sneller verslijten en maakt dat scharnieren niet meer optimaal functioneren. In zekere zin komt het hierop neer: als je ramen verouderd zijn, dan ondermijnen ze de woonkwaliteit en het comfort in de hele woning.

“Zijn je ramen van voor het jaar 2000, dan zijn ze hoogstwaarschijnlijk aan vervanging toe”, aldus Plantefève. “De technologie staat niet stil. De modernste technieken van vandaag zijn niet te vergelijken met die van een aantal jaren geleden. Elke tien jaar komen er nieuwe en verbeterde technologieën op de markt. Die zorgen niet enkel voor betere isolatiewaarden, maar ze hebben ook op het vlak van esthetiek, leefcomfort, gebruiksgemak en veiligheid een duidelijke meerwaarde.”

“Om je een idee te geven,” vult technisch commercieel afgevaardigde Bertrand Desmet aan.”Pvc is van nature een betere isolator dan aluminium. De laatste jaren zijn er in aluminium raamprofielen grote ontwikkelingen gebeurd waardoor ze vandaag de waarden van hout en PVC benaderen. Tegelijkertijd zijn er ook in het gebruikte glas heel wat stappen vooruit gezet. De standaard die wij vandaag bij Luckx hanteren, is hoogrendementsglas met een U-waarde van 1,0 W/m 2 K en een thermische warm edge-afstandshouder ertussen. Dat isoleert uitstekend en heeft ook esthetisch een hogere waarde. Wie extra wil isoleren, kan zelfs nog een stapje verder gaan en kiezen voor driedubbele beglazing of vierseizoensbeglazing, met een speciale zonwerende coating.”

“In zekere zin komt het hierop neer: hoe groter het glasoppervlak, hoe beter je raam isoleert. En hoe meer zonlicht er binnenkomt. Een heldere ruimte is niet enkel aangenamer om in te vertoeven, maar het licht dat binnenkomt, kan ook weer omgezet worden in warmte. Warmte waarvoor je niets hoeft te betalen.”

 

Van plan om je huis een upgrade te geven en je oude ramen te vernieuwen? Neem contact op met de ervaren specialisten van Luckx Ramen & Deuren. Samen zoeken we naar de beste en meest kostenefficiënte oplossing voor jouw situatie.

Maak kennis met onze experts

Op maat van uw profiel

{{ Session::put('ss_popup', true) }}